Вход | Регистрация

Виргиния Казарина: "Децата са слънца"

Виргиния Казарина: "Децата са слънца"
Снимка: Север.бг

Лъчезарна, усмихната и слънчева. Това е Виргиния Казарина. Балетен педагог и хореограф. Ръководител на "Виргиния балет" в Младежки дом Велико Търново, школа за класически и модерни танци. В нея се занимават 46 деца на възраст от 5 до 15 годишна възраст. Школата има разнообразен репертоар от класически вариации, латино и модерни танци, руски, гръцки, испански, ирландски и други сюжетни и тематични хореографи.

Виргиния Казарина е родом от Велико Търново, завършила е Държавното хореографско училище в София. Нейн учител е Красимира Колданова, прима балерина, сега вече академик. Съученичка й е Диляна Никифорова, прима балерина на Софийската опера, с която продължават да са приятелки и до днес, както и Илияна Начева прима на Берлинската опера. След това Московския университет за култура, специалност хореография, специалност "Ръководител на танцов колектив".

Заедно със школата е носител на много и престижни награди.


Виргиния, от кога сте в балетната зала? 

От 5-годишна съм започнала с балет. Учих в читалище "Искра" във Велико Търново.

А след това?

След това учих в София. След това с родители ми заминах за Москва. Бях във филиал на Болшой театър. Там се започнах и със съпруга ми. Именно там се научих на това как се работи с деца, да ги увличам, да им е интересно, да бъдат артистични, широкоскроени, да слушат и модерна, и класическа, и народна, и характерна музика. В Москва, освен, че учех, танцувах и във филиал на Болшой театър, заедно с трупата имахме участия на голямата Кремлевска сцена (Кремльовския Дворец ) и множество гастроли по необятната страна Русия. За мен това бяха невероятни години, може би тогава се натанцувах за цял живот. Танцувах предимно известни класически вариации. Включително и известното По -Де - Дьо от балета Лешникотрошачката. И до сега слушам музиката му с голямо вълнение и емоция, като нещо много свято за мен.

Кога разбрахте, че не можете без танците, балета?

Когато пораснаха децата разбрах, че не мога друго да правя освен да се занимава с танци. Имам три деца, син и дъщери на 17 и 5 години. Помагат ми бъда адекватна и в час, както казват те, с големите и с малките. Ако не са те... Едно образование не би могло да ме направи такава.

Казахте, че голямата Ви дъщеря  помага?

Да, подбира музиката. Помага ми. Направила е вече 8 хореографии сама. Тя е дясната ми ръка. Има тийн група. Без нея нямаше да мога да имам хъс и ентусиазъм. Тя ме накара да се върна към любомито ми хоби.

Какво им харесва повече на децата?

Съвременен балет. Ако искат да идват на уроци идват. Не връщам никога деца. Но веднага си личи детето, което има визуално и бързо възприятие и ги копира от мен. Те имат дар и талант в посока танците. Малките харесват розовите трико и пачки и всички искат балет докато са малки. След години предпочитат да не харесват балета, искат съвременни неща. Старая се да се съобразявам с тези неща в развитието на децата и да им бъде интересно да искат и да творим, отколкото да стоят вкъщи и да нямат никакви ангажименти. Смятам, че танците учат дори на дисциплина, организираност, естетика. Държа да бъдат винаги във вързани коси, с облекло, когато идват при мен.

А какво е за вас танца?

Изразно средство. Състояние, емоция, понякога дори лекува. Имам случаи, такъв опит в живота си, танцът лекува психически травми. Дори малките деца без да разбират, защото те живеят в някакъв стрес, всички ние сме затрупани с много информация и тя ни обременява и когато дойдат в залата, музиката която ги въвежда в урока е специално подбрана. Започваме със специална музика, нежна, изпълнения на пиано, да се настроят. Самата аз също се подготвят за срещата с тях и държа да изглеждам блестящо. Слънца са децата, блясък има в очите им.

Друго хоби освен танците има те ли?

Свиря на пиано.

Ако имахте възможност да поканите на "танц" живота си, на какъв щеше да е той?

На песен на "Джипси кингс". Имам много любими парчета. В младостта си ги слушах, те имат ритъм близък до пулса на сърцето ми, имат емоция.

 

Фотогалерията може да разгледате ТУК

______________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар