Вход | Регистрация

Литература, изобразително изкуство и музика в едно - алманах "Света гора"

Представиха новия брой на монументалното великотърновско издание

Литература, изобразително изкуство и музика в едно - алманах "Света гора"

Над 40 автори на литературни произведения, публицистика, изобразително изкуство и музика са включени в новия 11-и брой "К" на великотърновския алманах за литература "Света гора". На местната премиера на обемното издание в РБ "П. Р. Славейков" присъстваха преподаватели от ВТУ, писатели, художници, студенти, както и някои от авторите, представени в броя.

Основният редакторския екип на алманаха за литература, изкуство и култура, състоящ се от учредителите на литературното сдружение "Света гора" - Сава Василев, Радослав Радев и Владимир Шумелов, запознаха аудиторията със структурата и новостите в броя. 750-те страници на луксозното издание обхващат автори и събития от 2010 и 2011 г. На страниците му намират изява поетите Божидар Богданов, Алексей Филимонов, Еми Цветкова, Димитър Донков, прозаиците Любен Петков, Красимир Бачков и много други.

За първи път в алманаха присъства и японски автор, чието съчинение е в превод на възпитаничка на Великотърновския университет. Чуждестранният поглед върху литературата е представен и от трима белгийски поети, както и от писатели от Босна и Херцеговина.

Новият брой "К" е придружен с диск с мултимедия и две стихосбирки на варненските лекари Димитър Калев и Добрин Паскалев. Музикалното изкуство е представено в диска с албум "Омагьосани картини" на композитора, пианиста и диригента Нелко Коларов, стихове и музика на поета с китара Христо Граматиков и релаксираща музика от Петър Песев. В раздела за изобразително изкуство участват скулпторът Кирил Мескин и живописецът Матей Матеев.

Интригуваща статия е включена в рубриката "Диагнози", като този път лекари от варненската болница "Св. Марина" са хвърлили светлина върху хипотезите за смъртта на Захари Стоянов. В рубриката "Литературен архив" пък Красимир Машев говори за личността и твореца Радой Ралин, с когото са били близки приятели.

"Няма друга награда за нас освен удовлетворението на читателя", каза литературният критик и писател Сава Василев, а колегата му Радослав Радев заключи, че след единадесетте броя на подробния алманах редакторският му колектив "се научи да застава зад авторите".

Премиерата на поредния брой на "Света гора" завърши с кратък авторецитал и новината, че великотърновското писателско сдружение подготвя издаването на литературен вестник, чийто първи брой ще излезе напролет. Той ще бъде посветен на поетическото поколение на 70-те години на XX век, ще съдържа мемоарни и авторски текстове.

________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар