Вход | Регистрация

На Стефановден се яде свинско с кисело зеле и баница с месо, момите ладуват, започват Мръсните дни

На Стефановден се яде свинско с кисело зеле и баница с месо, момите ладуват, започват Мръсните дни

Православната църква почита днес паметта на Свети Първомъченик и Архидякон Стефан. Той е един от седемте дякони, избрани от Апостолите, да разпределят продоволствени помощи на нуждаещите се. В устройващата се Йерусалимска община-църква влизали хора от всички среди, за да дарят имотите си.

Стефан бил много известна личност, защото правел и чудеса. Завистта за добре уредената община завладяла юдеите и те оклеветили Св. Стефан, че хули Бога и Моисеевия закон. На делото изобличил обвинителите си и в гнева си те се нахвърлили срещу него, завлекли го вън от града и го убили с камъни. Така той умрял като първомъченик за Христовата вяра.

Според поверието Богородица наблюдавала мъченическата му смърт и се молела за него.

Стефановден е третият ден на Коледа и последният празник за годината. Според народното поверие той "затваря кръга" на старата година.

Цялото семейство отново се събира около празничната трапезата, на която задължително трябва да има свинско с кисело зеле и баница с месо, пеят песни и се веселят. В някои краища на България на този ден по-младите отиват на гости при своите кумове, кръстници и по-възрастни роднини.

Един от основните обичаи, свързани с 27 декември, носи името ладуване. Момите се събират и гадаят заедно за женитба. Всички неомъжени жени топят китки, привързани с пръстен или друг личен предмет, в менче пълно с вода.

На други места започват празниците в чест на мишките, които продължават до Кръстовден.

Според народните вярвания в дните от Коледа до Йорданов ден се явяват караконджоли и други демонични сили, които се мъчат да напакостят на хората. За това в миналото хората са спазвали строги забраните за Мръсните дни , наричани още Мръсници, Караконджови дни, Погани дни, Пепелни дни, Некръстени дни.

Поверието гласи да не се излиза навън нощно време (след залез слънце до първи петли), защото точно тогава бродят злите сили. Седенки и сватби не се правят, не се изработват мъжки дрехи, за да не бъдат изядени мъжете от вълците.

Възрастните не се къпят, защото водата не е кръстена (осветена). Когато трябва да окъпят малко дете, жените в 24-часов срок му изтъкават, ушиват или обличат ризка, за да не се превърне в караконджол. В тези дни е забранено и половото общуване. Вярвало се, че заченатото през тези дни дете ще стане лош човек и ще го залюби змей (змеица).

Предпазващата и пречистваща сила на огъня намира особено място в обредните действия през този период. Мъжете в югоизточните райони донасят много дърва и срещу Васильовден запалзват сред селото голям огън, който поддържат три дни и три нощи. Вярва се, че всеки трябва да притури дърво в огъня, а последната сутрин да го разрови, за да пусне искри, при което нарича за плодовитост на хора и добитък.

От пепелта, останала от кадените вечери в огнището и наречена поган-пепел, посипват по двора около къщата, за да се предпазят от злите сили и демоните. Като предпазно средство се използват чесънът, който се носи зашит в дрехите. С прогонването на злите сили, които бродят през мръсните дни се свързват и обредните действия, изпълнявани от новогодишните ергенски дружини в Западна България.

Днес имен ден празнуват всички с имената Стефан и Стефка и производните им: Стефи, Стефко, Стефчо, Степан, Стефа, Стефана, Стефанка, Стефания; Фанко, Фано, Фана, Фаница, Фанула, Фанча, Фани; Теки, Теко, Течо, Теньо; Стамен, Стан, Станко, Стайко, Стамена,Салина,Савина,

Стоил, Стою, Стоян, Стояна, Станчо, Станимира, Станислава, Стане, Стана, Стаматчо, Стаме, Стаменко, Стаменчо, Стамер, Стамин, Стамир, Стамко, Стамно, Стамо, Стамул, Стамчо, Стамян, Станул, Стаминка, Стамира, Стамка, Стамуда, Стамуша, Станачко, Станаш, Стоичко, Шон, Шона, Цако, Цанко, Цано, Цанчо, Цанка.

В превод от гръцки "Стефан" означава "венец" и празник имат и хората, носещи имена на цветя - Венко, Венче, Вени, Венета, Венка, Венчо, Венцислав, Венцеслав, Венцеслава, Венцислава, Кита.

Честит имен ден и на колегите ни Стоян и Станимира!

 ____________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Календарни празници и обичаи на българите
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар