Вход | Регистрация

Туристическа дестинация за празниците - ПП "Русенски Лом"

Туристическа дестинация за празниците - ПП "Русенски Лом"
Снимка: Север.бг

Предстоят 6 почивни дни - идеално време за семейни разходки из различни кътчета в красивата България или съседните страни. Имаме страхотна идея за туристическа дестинация, къде може да изразходвате приятно почивното време.

Природен парк "Русенски Лом" е обявен за защитена територия през 1970 г. Разположен е по каньоновидната долина на река Русенски Лом и притоците й – Бели, Мали и Черни Лом. Намира се на 20 км югозападно от Русе.

Паркът е лесно достъпен и лесно проходим и предоставя богати възможности за съвременен екологосъобразен туризъм. Зад всеки завой тук се откриват различни чудни гледки.

Любители орнитолози тук могат да срещнат 174 вида птици, от които 167 вида са защитени. Паркът се обитава от благороден елен, сърна, дива свиня, вълк, чакал, лисица, от 35 вида прилепи.

Висшите растения наброяват 870 вида, от които 23 вида висши растения и 5 вида макромицети са защитени и включени в списъци за редки и защитени видове и Конвенции на ЕС като - българския ендемит Ковачев зановец, балканските ендемити – Диакеанов лопен, македонска какула, емилипопово прозорче, хаарбахиево сграбиче, жълт равнец и др.

Поради благоприятните си условия Долината е обитавана от човека от най-древни времена. Тук се намират археологическите резервати Ивановски скални цървки и Средновековен град Червен.

Ето няколко примерни маршрута:

Дендропътека  - общообразователен маршрут за запознаване с местните с дължина 6 км.

Начало - от с. Нисово (на изхода за гр. Попово), преди моста над р. Малки Лом се тръгва в ляво, по черен път, срещу течението на реката.

1265868

Движението е по равен черен път. Минава се край колония на белогръд бързолет. Има изградени места за палене на огъни мостче през реката. Дендропътеката включва кръг с дължина 2 км. Могат да бъдат видяни над 20 местни дървесни и храстови видове, обозначени с табели с наименованията им. Маршрутът започва с изкачване по широка пътека до скална площадка с панорамен изглед към р. Малки Лом. Пътеката води край ръба на скалите до космат дъб. Оттам се тръгва надясно и надолу по стръмна пътека, която достига до ливадите край реката.

Връщането е по черния път край реката. Може да се продължи до Голям Нисовски манастир, с което маршрута се удължава с още 4 км. До манастира има изграден кът за отдих.

Вековният бряст край село Нисово - общопознавателен маршрут по северния бряг на р. Бели Лом с дължина  6 км.

Начало – от източния край на с. Нисово се пресича р. Бели Лом и се тръгва надясно по черен път срещу течението на реката.

1265869

Маршрутът се отклонява от пътя вляво към християнско гробище от XVII в. и към горната част на скалите, откъдето се открива панорама към течението на р. Бели Лом. Слиза се по пътека край ръба на скалите, минава се край рибарниците на селото и се следва пътека на изток до скална площадка в горната част на скалите, откъдето се открива панорама към останките от село Галица.

1265880

Пътеката слиза на североизток до реката и отвежда до вековен бял бряст, където има изграден кът за отдих. Продължава се до разрушена воденица, а на 200 м. след нея, на север по дере до горната част на скалите над реката.

Връщането до с. Носово е по пътека край ръба на скалите, откъдето се открива панорама към поречието на р. Бели Лом, гората Батаклията и рибарниците до селото. От април до октомври привечер от моста над реката могат да се наблюдават ловуващи прилепи.

За да не се безпокоят защитените видове, по-добре е преди да тръгнете из защитената територия да се отбиете през дирекцията на парка, която се намира на бул. "Скобелев" 7 в Русе.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар