Вход | Регистрация
Русе 21°C

Над 5 млн. лева спести промишлеността в Русе за 3 месеца

Причината е използване на природен газ, вместо мазут и нафта

Над 5 млн. лева спести промишлеността в Русе за 3 месеца
Снимка: Булфото

Газифицираните промишлени потребители в Русе спестиха над 5 млн. лева през юли, август и септември, заменяйки традиционните енергоизточници с природен газ.Така икономиите им от началото на годината вече надхвърлят 14,5 милиона лева.

Спестените суми се дължат на голямата разлика в цената за киловатчас енергия, произведен с природен газ и такъв, произведен с мазут и нафта. В момента заводите в Русе, клиенти на "Овергаз Север” ЕАД, плащат от 9,5 до 11,1 стотинки за киловатчас, в зависимост от индивидуалната си тарифа. Същото количество енергия, произведено с мазут, в момента струва 18 стотинки, а с нафта за отопление – 23,4 стотинки.

Керамичният завод "Керос” и френската компания за автомобилни части "Монтюпе” са сред 64-те компании в Дунавския град, които икономисват производствени разходи с природен газ.

Домакинствата в Русе, които ползват синьото гориво за битови нужди вместо електроенергия, също намалиха сметките си със средно по 15 лева месечно.

Преди дни от енергийната компания ЧЕЗ съобщиха, че потреблението на електроенергия от битовите и бизнес потребителите в България е с до 50% по-високо в сравнение с останалите европейски държави.

Заместването на електроенергията с природен газ е един от приоритетите на страната ни за подобряване на енергийната сигурност до 2020 г. Близо 40% от използваната енергия в българските домакинства, (включително за отопление и домакински нужди), е електрическата, докато за Европа този разход е 11 на сто.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар