Вход | Регистрация
Русе 21°C

Тютюнопроизводителите от Русенско няма да протестират

Областният управител Стефко Бурджиев ще съдейства за решаване на проблемите в сектора

Тютюнопроизводителите от Русенско няма да протестират
Областна администрация - Русе

Тютюнопроизводителите от Русенско няма да излязат на предварително обявения протест за 9 февруари /понеделник/. Това стана ясно вчера, след като представители на тютюневия бранш и Областната управа се срещнаха вчера в Сливо поле.

Областният управител на Русе Стефко Бурджиев и неговият заместник Станимир Станчев, председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев и кметът на Община Сливо поле Георги Големански бяха сред основните лица на срещата, свързана с напрежението в бранша.

Причина за недоволството на производителите са количествата тютюн от реколта 2014 г.,  както и предстоящата преработка в Закона за тютюна и тютюневите изделия,  и незаконосъобразните опити за облагане на средствата по схемата Национални доплащания за тютюн.

Г-н Цветан Филев запозна присъстващите с проблемите в сектора и изтъкна изискванията на тютюнопроизводителите към управляващите, а именно:

- законово уреждане на отношенията между производителите и фирмите изкупвачи;-

- задължителна регистрация и членство на тютюнопроизводителите в представителни браншови организации, отговарящи на определени критерии;

- въвеждане на райониране на сортови групи тютюн по общини и области.

Г-н Стефко Бурджиев увери, че се отнасася изцяло с разбиране към проблемите и ще съдейства за част от тях да бъдат разрешени. Той прие поканата на г-н Филев за участие в среща на Консултативния съвет на организацията, която ще се проведе през този месец в Министерството на земеделието и храните, за да защити интересите на тютюнопроизводителите е Северния регион.

<< Sever.bg във Facebook >> 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар