Вход | Регистрация
Русе 21°C

Пожароопасният сезон започна

Пожароопасният сезон започна
Снимка: sxc.hu

Началото на пожароопасния сезон в горските територии на Община Русе обяви кметът Пламен Стоилов. Интервалът, в който ще продължи е  до 15 октомври.

По време на забраната се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 м. от границите на горските територии. Опожаряването на гори, храсти и треви в горските територии и извън техните граници, изхвърлянето на незагасени цигари и кибритени клечки в изсъхнали треви и шума в горските територии и около тях са наказуеми и недопустими.

Собствениците на линейни обекти, както и на съоръжения, преминаващи или попадащи в горските територии са задължени да ги поддържат целогодишно в пожаробезопасно състояние, като периодично ги почистват от дървета, клони, храсти, сухи треви и от други горими материали. Сред другите им задължения са кастренето на клони и дървета в непосредствена близост до обекта или съоръжението им и определянето на местата, предразположени към възпламеняване и тяхното обезопасяване.

Всяко лице, което е забелязало пожар в горска територия, е длъжно незабавно да предприеме действия за уведомяване и сигнализиране на тел. 112 или на тел. 082 820 111 и на съответното Кметство.

Причинителите на пожари и тези, които не спазват задълженията си, се санкционират съгласно Закона за горите по чл. 330 от НК.

 

<< Sever.bg във Facebook >>

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар