Вход | Регистрация
5 предложения от Каталози

Атакист дари 500 лв. за бала на момче без родителска грижа

Атакист дари 500 лв. за бала на момче без родителска грижа Снимка: Север.бг

Депутатът от ПП АТАКА Иван Димитров дари 500 лв. за абитуриентския бал на 17-годишния Ивайло Ганев от Дома за деца лишени от родителска грижа „Пеню и Мария Велкови“ във Велико Търново. Подкрепата стана част от инициативата на Слави Михайлов, председател на Националното сдружение на сираците в България, всяка година да се подава ръка на зрелостници, напускащи социалните институции и навлизащи в сериозния и отговорен живот.

В присъствието на директорката на Дома Ганка Григорова, Слави Михайлов и на медии Иван Димитров връчи на Ивайло сумата с пожеланието да бъде като всички останали.

„Радвам се, че мога да помогна на един млад човек. Знам, че за всеки един абитуриентският бал е важен. А след като той няма възможности, му е притеснено. За нас е удоволствие, да му отпадне поне тази грижа.“, каза Димитров и обеща и занапред да се отзовава при нужда.

Ивайло благодари скромно, притеснен от оказаното му внимание. Сподели, че завършва специалността „готварство“ в ПУ „Теодосий Търновски“ в старата столица и иска да стане готвач.

1235308

„Той има нужда от тази помощ, която ще му послужи и за устройването му след напускане на институцията. Защото наистина няма кой да му помогне. И от страна на семейството си няма подкрепа, а ще му е нужно да продължи живота си.“, благодари на народния представител от името на момчето и директорката на Дома.

Тя допълни, че вече е разговаряла с Ивайло, след завършването му, да продължи в някой от центровете, които предлагат социални услуги, като наблюдавани жилища и такива, предлагащи подготовка на младежи за живота извън институциите. Момчето се е съгласило с предложението на директорката.

1235305

В разговора се включи и Слави Михайлов, който също благодари на Иван Димитров за благородния жест и съвсем чистосърдечно и откровено си призна, че е учуден как само спомената идея в неформален разговор за инициативата, народният избраник сам е предложил да дари средства.

"В днешно време има негови колеги, които биха могли да си позволят във всички домове в страната да дарят по 500 лв. на всеки абитуриент. Явно г-н Димитров знае какво е да няма, както и това, че, когато даваш и на теб ти се дава. Има Господ и той ще Ви възвърне това добро, което правите.", благодари и Михайлов.

Той даде още информация по отношение бъдещето на Ивайло и на деца като него, напускащи институциите.

„Добра практика показват Немско-българските центрове. Такива има в Плевен и в Пазарджик и условията са прекрасни. Политиката на тези центрове е по време на двегодишното обучението да създават контакти с работодатели. Така той ще има възможност да завърши професионално като готвач и да започне работа. НССБ започва интензивни срещи с ръководствата на Домовете и за всеки един случай ще бъде подходено индивидуално.“, уточни Михайлов.

Той похвали директора на Дома, като дългогодишен специалист в работата с децата в „Пеню и Мария Велкови“ и познаващ проблемите „отвътре“, и похвали институцията за приза, която получи преди година за създаването на условия, близки до семейната среда.

„Заради това по-навреме тръгнаха нещата с устройването на младежите от този Дом и смятам, че резултатите тази година са добри.“, заключи председателят на НССБ.

1235309

За още две момчета - Милко Милков от ДДЛРГ "Пеньо и Мария Велкови" и Стефан Радков от Дома в Балван, първият месец след напускането на институциите ще бъде по-лек, благодарение на финансовата подкрепа от още двама народни представители – депутатите от БСП Марияна Бояджиева и Петър Кънев, които са обещали да помогнат и в понеделник ще им връчат по 500 лв.

Междувременно председателят на сдружението пожела и за в бъдеще активна съвместна работа с депутата, по отношение на социални проблеми и законодателни инициативи. Той акцентира върху проблеми в нормативната уредба, които създават противоречие в отделните законови актове и наблегна, че решаването им е истинската помощ.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар