Вход | Регистрация

2070 лв. са събрани за храма „Св. Трисветители“

Парите са от благотворителна вечер, организирана под патронажа на Горнооряховския кмет

От благотворителната вечер, която се проведе под патронажа на кмета на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, бяха събрани 2070 лв. Средствата от благотворителността ще се използват за оборудването на храм "Св. Трисветители” в кв. "Пролет” в града. Освен даренията, които са били направени на благотворителното събитие, много от присъстващите местни бизнесмени са обещали да закупят и част от оборудването. Средствата, който са били събрани, днес бяха предадени от кмета на отец Зоран Мамучевски, който е предстоятел на храма.

До момента църквата "Св. Трисветители” външно е завършена, а през пролетта ще бъде завършен и куполът. В момента се изработва и проекта за камбанарията, която ще бъде долепена до храма. Работи се и за вътрешното уреждане на църквата. По стените е поставена специална мазилка, която е подходяща за стенописване. Изработва се и иконостаса. Той ще е дълъг 8 метра.

Част от парите, които са били събрани на благотворителното мероприятие, ще се изразходват за закупуване на още дърво за иконостаса. За неговото изработване се използва специално дърво - обработен дъб, каза отец Зоран. Иконостасът ще се резбова от студенти от Великотърновския университет по проект "Студентски практики”. Ръководители на програмата ще са Симеон Захариев и Марио Коев.

Със средства от дарение са закупени пигментите за стенописване на храма. Също от дарение са и парите, с които ще бъде изграден баптистерий /кръщелница/. Отец Зоран сподели, че това ще бъде нещо уникално и невиждано за региона до сега. По думите му идеята е да има предварителни срещи с хората. Те да се запознаят със значението на кръщението и тогава да се покръстят. Сегашната дограма ще бъде сменена с PVC.

Очаква се за Великден храмът да бъде изцяло завършена. Към църквата ще заработят и социална кухня и трапезария. Моята цел е храм "Св. Трисветители” да стане православен и културен център, сподели отец Зоран.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: Община Горна Оряховица
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар