Вход | Регистрация
Плевен 21°C

Пчеларите са се стопили 5 пъти за 25 г.

Те могат да защитават интересите си само обединени, смята председателят на Областния съюз на пчеларите в Плевен

Пчеларите са се стопили 5 пъти за 25 г.
Снимка: Булфото

Пет пъти са намалели пчеларите в България от 1990 г. досега, обяви пред журналисти доц. Юлиян Станчев - председател на Областния съюз на пчеларите в Плевен.

По думите му сега общо регистрираните и нерегистрирани пчелари в страната са 20 000. Около 1200 са в област Плевен, а от тях само 235 са регистрирани като земеделски производители.

Всички държави в Европейския съюз, освен България, консумират произведения мед в рамките на страната си. Нашата държава е единствената, която го изнася. И в същото време българите консумират най-малко мед – около 200-250 грама на човек годишно.

Относно европейските субсидии Станчев коментира, че в Европейския съюз виждат само регистрираните пчелари в страната и за тях нерегистриранирте не съществуват, което означава, че делът от 3 милиона лева остава непроменен за следващите три години.

Този финансов проблем също стои в замисъла за обединяване на множеството раздвоили се пчеларски съюзи в България в един общ Национален пчеларски съюз. Само по този начин може по-ефективно да бъдат защитавани интересите на хората от бранша в страната, уверен е Юлиян Станчев.

Изложение-договаряне "Пчеларство - Плевен 2014" ще се проведе между 7 и 9 февруари.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: дарик
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар