В Търново посрещат със средновековни гозби!
Ястията, от епохата на столичния Търноград са издирени и адаптирани от доц. Иван Лазаров, историк и преподавател във ВТУ
Снимка: Thinkstock/Guliver
Средновековна търновска кухня ще предлагат заведения в старата столица в дните на Международно изложение "Културен туризъм" във Велико Търново в дните от 9 до 13 април.
Инициативата е на Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов".
Ястията по адаптирани исторически рецепти ще са част от менютата на ресторантите "Щастливеца", "Премиер" и Хан "Хаджи Николи".
Почитателите на кулинарията ще могат да избират различни ястия, приготвени с пилешко, заешко, телешко и агнешко месо, както и постни гозби. В рецептите има много подправки, основната сред които е пащърнака, а в други има ряпа, булгур и каменна сол.
Ястията от епохата на столичния Търноград са издирени и адаптирани от доц. Иван Лазаров, ръководител на катедра "Стара и средновековна история" в Историческия факултет на ВТУ. Те носят атрактивни имена като "Печено по деспотски" (с агнешки бут), " Телешко разсол – Радостта на войника ”, "Столично пиле”, " Каша от булгур – Спасението на селяка ” и др.
С булгур и прясно мляко е и десертът в средновековното меню, който ще се предлага с мед, петмез, рачел или сладко от горски плодове.
Предстои Общинската агенция по туризъм, със съдействието на местни ресторантьори, да наложи като марка средновековната търновска кухня и да я превърне в още една от местните туристически атракции.