Вход | Регистрация

Еньовденски празник на Самоводската чаршия

Минете за здраве под венец от 77 билки!

Еньовденски празник на Самоводската чаршия

Празникът на билките, Еньовден, ще посрещнат великотърновци за 12-ти път на Самоводската чаршия. Той ще започне от 10,30 ч. на 24 юни с ритуал за здраве – минаване под венец от 77 билки, предварително опушен с жарава от лечебни треви.

Фолклорни изпълнения на Ина Иванова и на талантливи деца от Студио "Румина" ще огласят Улицата на занаятите, а който желае може да се включи в плъстенето на цветя пред новооткритата Работилница "Седянка" на чаршията.

В 11,00 ч. ще видите как се приготвя Пластира на дванадесетте апостоли от председателя на Съюза на билкарите Емил Елмазов. Той ще демонстрира народната технология за приготвяне на лечебна смес от дванадесет билки, масла и восък. Ще бъде показана и слънчева технология за създаване на растителни лекарства с помощта на слънчев лъч, магнитно поле, живи растения и изворна вода.

Мобилна изложба на билките в България може да бъде посетена през целия ден. От нея ще разберете какви са лечебните им свойства и основните отвари от тях.

Рано сутринта на Еньовден по традиция се берат билки. За ранобудните се организира бране в местността Ксилифор и край Арбанаси. Тръгването е в 6,00 ч. от Чайна-пекарна "Билкария” в квартал "Асенов".

Празникът за Еньовден се организира  от Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов".

  << Sever.bg във Facebook >>          



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар