Вход | Регистрация

Крим признат от Путин за независима държава

Крим признат от Путин за независима държава
ИТАР-ТАСС

С подписан указ руският президент Владимир Путин призна Крим за суверенна и независима държава.

"Отчитайки волеизявлението на народа на Крим на общокримски референдум, провел се на 16 март 2014 г., признавам Република Крим, в който град Севастопол има особен статут, за суверенна и независима държава. Постановлението влиза в сила от деня на подписването му.", гласи пълният текст на нормативният акт, информират от пресслужбата на руския държавен глава. 

Във връзка с искането на Крим и Севастопол да бъдат приети в състава на Руската федерация, днес в 15:00 ч. /13:00 ч. българско време/ Владимир Путин ще направи изявление пред депутатите от Държавната дума, членовете на Съвет на федерацията, ръководителите на регионите на Руската федерация и представители на гражданското общество, предаде ИТАР-ТАСС.

Върховният съвет на Крим официално обяви независимост от Украйна и поиска присъединяване към Руската федерация. Близо 97% от жителите на Крим гласуваха на референдума за отделяне от Украйна. 

Правителството в Киев заяви, че няма да признае резултатите. САЩ и ЕС съобщиха, че референдумът е незаконен и обещаха да наложат санкции на Москва. Европейският съюз и САЩ наложиха санкции на висши руски и украински представители, отговорни за референдума в отцепилия се Крим.

 

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар