Вход | Регистрация

Порошенко се закле във вярност на Украйна

На церемонията по инагурация присъстваха 56 чуждестранни делегации

Порошенко се закле във вярност на Украйна
ИТАР-ТАСС

Новоизбраният президент на Украйна Петро Порошенко встъпи официално в длъжност. На церемонията по инагурация в Украинската Рада присъстваха и 56 чуждестранни делегации.

Петият президент положи едната си ръка върху Конституцията, а другата на Пересопницкото Евангелие и тържествено се закле във вярност на страната. Първата си реч, в качеството си на държавен глава, той произнесе на руски и украински език.

"Задължавам се във всички свои дела да отстоявам суверенитета и независимостта на Украйна, да се грижа за благото на Отечеството и благосъстоянието на украинския народ, да отстоявам правата и свободата на гражданите, да съблюдавам конституцията и законите на Украйна, да изпълнявам своите задължения в интерес на всички свои съпотечественици, повишавайки авторитета на Украйна по света", закле се Порошенко.

План за мир

В своята реч президентът на Украйна Петро Порошенко предложи план за мирно уреждане на ситуацията в източната част на страната.

"Аз всъпвам в длъжността президент, за да съхраня и укрепя единството на Украйна. Не искам война и не се стремя към отмъщение. Украйна е била и ще бъде унитарна държава", заяви намеренията си Порошенко на церемонията по инагурация.

По думите му въпросът за федерализация "няма почва в Украйна". Той добави, че реформата, свързана с децентрализация на властта в страната "ще започне още тази година". Порошенко призова "тези, които са взели нелегално в ръцете си оръжие, да го оставят" и заяви, че има намерение в близко време да посети Донбас.

Президентът подчерта, че идва "с мир, с проект за децентрализация на властта, с гаранции за свободно използване на руския език във вашия регион".

"Ние сме готови да обявим предсрочни местни избори на Донбас за сформиране на екипи, с които можем да водим преговори", подчерта Порошенко. Той заяви още, че украинските граждани не могат да се чувстват в безопасност, докато отношенията с Русия не бъдат установени.

Порошенко смята, че "Крим е и ще бъде украински".

"Аз заявих твърдо това вчера в Нормандия /6 юни/ на руското ръководство. Крим е и ще бъде украински. Точка. С никого няма да има компромиси за Крим.", заяви Порошенко.

Той е готов незабавно да подпише икономическата част от съглашението за асоцииране на Украйна в ЕС.

"Химикалката е вече в ръцете ми", заяви Порошенко и посочи, че "Украйна се стреми колкото е възможно по-бързо да стане член на ЕС".

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар