Вход | Регистрация

Решението на кримския парламент за присъединяване е отменено

Указът е подписан от и.д. президент на Украйна Олександър Турчинов

Решението на кримския парламент за присъединяване е отменено
ИТАР-ТАСС

Указ за преустановяване на решението на парламента на Автономната област Крим за произвеждане на общокримски референдум издаде и.д. президент на Украйна Олександър Турчинов.

Вчера Върховният съвет на Крим взе принципно решение областта да се отдели от Украйна и да се присъедини към Русия. За 16 март е насрочен референдум, на който жителите трябва да отговорят на два въпроса - дали са за влизане на Крим в Руската федерация и дали да се възстанови действието на конституцията от 1992 г., според която Крим е част от Украйна, информира БТА.

Украйна е готова за разговори с Русия, но Москва трябва първо да изтегли войските си. Това обяви премиерът Арсений Яценюк. Той поиска и тя да спре подкрепата си за сепаратистите и терористите, и да се придържа към международните споразумения. Заяви, че пакетът с помощи на ЕС за Украйна възлиза на 15 милиарда долара, а в най-скоро време страната му ще получи 1,6 милиарда евро, което ще позволи на Украйна да извърши реформи и да стабилизира икономическата си ситуация.

Русия пък нямало да приеме езика на санкции и заплахи от страна на ЕС, но ако те бъдат приложени, няма да останат без отговор. В текста на руското външно министерство се посочва, че Москва е посрещнала "с недоумение" резултатите от вчерашното извънредно заседание не Европейския съвет в Брюксел, посветено на кризата в Украйна.

В същото време стана ясно, че американският ескадрен миноносец "Тракстън" днес е преминал през пролива Дарданелите на път към Черно море, за участие в съвместни учения с български и румънски военноморски сили, съобщава БНР.

Корабът принадлежи към ударната военноморска група на самолетоносача "Джордж Буш". Корабът е потеглил вчера от базата на НАТО на остров Крит. Според специалистите "Тракстън" изпълнява оперативни задачи в зоната на действие на шести американски флот, която покрива Европа и Африка.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар