Вход | Регистрация

САЩ и ЕС не признават референдума в Киев

Референдумът в Крим е нарушил международното право, смятат редица страни

САЩ и ЕС не признават референдума в Киев
ИТАР-ТАСС

Резултатите от референдума в Крим за присъединяване към Русия не се признават от САЩ, които определят руските действия в кризата като "опасни и дестабилизиращи", предаде БНР.

Според говорителя на Белия дом Джей Карни "референдумът противоречи на украинската конституция и международната общност няма да признае вота в гласуване, проведено под заплаха от насилие и сплашване за руска военна намеса, която нарушава международното право."

От своя страна ЕС също осъжда вота на кримчани и го определя за "незаконен и нелегитимен". Това е записано в съвместно комюнике на Председателите на Европейския съвет и Европейската комисия Херман Ван Ромпой и Жозе Мануел Барозу. Този референдум "противоречи на украинската Конституция и на международните правила", допълват още те.

Франция, Великобритания и Италия също осъдиха референдума в Крим, предаде БНР. Британският външен министър Уилям Хейг го окачестви като фарс.

По думите на френския външен министър Лоран Фабиюс, вотът е незаконен и противоречи на украинската конституция, защото се е провел под заплахата на руската военна сила.

Канадският премиер Стивън Харпър заяви: Така нареченият "референдум в Крим", територия, незаконно окупирана от Русия, е нелегитимен.

Говорител на японското правителство призова Русия да не анексира Крим. Токио ще сътрудничи с останалите страни от Г-7 и проучва възможността да наложи икономически санкции срещу Русия, съобщиха японски медии.

Румъния няма да признае резултата от незаконния референдум в Крим, заяви снощи президентът Траян Бъсеску, цитиран от Франс прес. Гласуване, организирано под заплахата на военна окупация, не може да бъде признато за законно от международната общност, добави президентът. По-рано външният министър Титус Корлъцян заяви, че Румъния, чиято енергетика не е силно зависима от руския газ, иска твърд, ясен и остър отговор от страна на Европейския съюз.

В Брюксел днес ще обсъдят ситуацията и ще се произнесат за допълнителни мерки, съгласно декларацията на държавните и правителствените ръководители на 6 март.", се казва още в комюникето.

По думите на Барозу и Ромпой "решение на кризата може да бъде намерено само, ако работим заедно в дипломатически план, включително чрез преки разговори между украинското и руското правителство".

Това решение "трябва да се основава на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна", подчертават те. "Призоваваме Русия да изтегли въоръжените си сили, за да ги намали до нивата им преди кризата и те да останат в постоянните си казарми в съответствие със съществуващите споразумения", допълват европейските лидери.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар